Historien om Crohns sjukdom...

Dr. Burrill Bernard Crohn (13 Juni 1884 - 29 juli 1983) hade en egen klinik i början av sin karriär brukade ofta förvisa sina patienter till Mount Sinai-sjukhuset i New Yourk. Det var han som var först med att beskriva sjukdomen och det var då från honom sjukdomen fick sitt namn. 
Dr.  Crohn var en gastroenterolog, dvs han var specialiserad inom sjukdomar i mag och tarm, gallvägar, lever och bukspottkörteln och arbetade flitigt tillsammans med neurologen Bernard Sachs (1858-1944) men också med Dr. Jesse Saphiro som också var en väldigt engagerad inom forskningen med tarmsjukdomar då han själv fått Crohns sjukdom och ville hitta ett slutgiltigt botemedel. 
Han mottagning blev snart väldigt framgångsrik och speciellt för patienter med granulomatös enterokolit, ett annat namn för sjukdomen. 

Det var året 1932 som Dr. Crohn, Dr. Leon Ginzburg och Dr. Gordon Oppenheimer publicerade en artikel om 14 fall med samma symptom som beskrev sjukdomen grundligt både från hur det såg ut i det microskopiska aspekten i tarmen men även den kliniska sjukdomsbilden av hur den artade sig.
Dr. Crohns var övertygad om att sjukdomen uppstod från samma bakterie Mycobakterium Paratuberculosis, en bakterie som oftar orsakar att boskap och andra djurs sjukdom men även finns i vanlig mjölk. Men problemet var att han inte kunde isolera själva bakteien och på så sätt få slag i sin teori. 

Dr. Crohn utövade medicin tills han var 90 år och träffade sin andra fru Rose Elbogen Crohn
När Dr. Crohn slutsligen gick i pension flyttade han till en herrgård i Connecticut pch levde näst intill som en enstörning med enbart sjukhuset som komminukatör. 

Det finns många svavelser och varianter av sjukdomen, en vanlig stavning på svenska är bla Morbus Crohn som egentligen är tyska och betdyer Crohns sjukdom. Det korrekta i svenskt tal är alltså Crohns sjukdom, och stavelsen i det första är alltid H:et efter O:et vilket språk det än talas om.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0